توافق بانکداران بر سر تثبیت نرخ سود

شورای هماهنگی بانک‌های دولتی و کانون بانک‌های خصوصی به فرمان بانک مرکزی با صدور اطلاعیه‌ای مشترک بر سر تثبیت نرخ سود سپرده‌های بانکی به توافق رسیدند و حالا سوال مهم از بانکداران این است که چه کسی از حقوق میلیون‌های سپرده‌گذار بانکی در شرایط نرخ تورم بالا حمایت می‌کند؟ توافق بانکداران بر سر تثبیت نرخ سود 3 روز پس از هشدار بانک مرکزی مبنی بر اعمال اقدام‌های تنبیهی برای بانک‌های متخلف صادر شده در حالی که علی صالح آبادی رئیس کل پیشین بانک مرکزی خواستار اصلاح نرخ سود شده بود. آیا محمد رضا فرزین، رئیس کل جدید راه دیگری را در پیش می‌گیرد و به سیاست سرکوب پولی رضایت می‌دهد؟

به گزارش دنیای بانک، روز پنجشنبه 15 دی 1401 و چند روز پس از انتشار خبری مبنی بر افزایش نرخ سود در شبکه بانکی، شورای هماهنگی بانک‌ها و کانون بانک‌های خصوصی در اطلاعیه‌ای مشترک بر لزوم رعایت نرخ سود قانونی از روز شنبه ۱۷ دی ماه تاکید کردند.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در این اطلاعیه با استناد به بخشنامه ابلاغی نرخ سود سپرده‌ها آمده است: از روز شنبه مورخ 1401.10.17 اوراق گواهی سپرده مدت دار ویژه سرمایه گذاری (عام) با نرخ سود ۲۳ درصد در تمام بانک‌ها طبق سهمیه ابلاغی اجرایی می‌شود.
این اطلاعیه می‌افزاید: پرداخت سود علی الحساب اوراق مذکور به صورت ماهانه و معاف از مالیات است و بازخرید قبل از سررسید آن در شعب بانک‌ها با نرخ ۱۰ درصد سالانه خواهد بود. همچنین پرداخت سود سپرده در ابتدای دوره سپرده گذاری به منظور جذب مشتری ممنوع است.
در اطلاعیه مشترک بانک‌ها با تاکید بر این که نرخ سود سپرده‌های سرمایه گذاری ۳ ماهه و ۶ ماهه طبق نرخ‌های اعلامی در بخشنامه‌های قبلی بانک مرکزی است، آمده است: سپرده‌های بلند مدت، طبق دستورالعمل‌های بانک مرکزی باید حداقل یک ساله افتتاح شود.
این اطلاعیه تاکید دارد: نرخ سود علی الحساب سپرده‌های سرمایه گذاری مدت دار که قبل از سررسید برداشت شود، معادل نرخ سود علی الحساب سپرده سرمایه گذاری متناظر با دوره ماندگاری آن با کسر نیم درصد خواهد بود.
بانک‌ها همچنین اعلام کردند که نرخ سود سپرده‌های سرمایه گذاری کوتاه مدت با کمترین مانده در ماه، در حال حاضر ۱۰ درصد ماه شمار است که به صورت على الحساب محاسبه و به حساب سپرده گذار واریز می‌شود.
در بخش پایانی این اطلاعیه آمده است: با عنایت به بخشنامه اخیر بانک مرکزی، کلیه بانک‌ها موظف به رعایت دقیق نرخ‌های مصوب هستند و برای بانک‌هایی که مقررات ابلاغی را رعایت نکنند، ۶ اقدام تنبیهی در نظر گرفته شده است.
بر اساس اعلام شورای هماهنگی بانک‌ها و کانون بانک‌های خصوصی و موسسات اعتباری، از روز شنبه مورخ 1401.10.17 بازرسان بانک‌ها و بانک مرکزی بر رعایت مفاد این اطلاعیه نظارت جدی به عمل خواهند آورد.

فرمان بانک مرکزی به بانکداران

13 دی‌ماه 1401 بانک مرکزی در بخشنامه ای به شبکه بانکی با تاکید بر لزوم پایبندی بانک ها در خصوص نرخ مصوب سپرده های بانکی از اعمال اقدمات تنبیهی برای بانک ها و موسسات اعتباری متخلف خبر داد. در این بخشنامه تاکید شده است، به رغم تأکيدات اين بانک مبني بر لزوم رعايت نرخ‌سودهای بانکی، حسب بازرسی های انجام شده و همچنين گزارش‌های واصله، برخي از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، همچنان با توسل به روش‌ها و شيوه‌های مختلف، از نرخ‌های سود مصوب اين بانک تخطی می کنند.

لازم به ذکر است که ادامه روند نقض ضوابط ابلاغی در خصوص نرخ­های سود ياد شده بدون توجه به پيامدهاي آن، ضمن افزايش بهای تمام شده پول در شبکه بانکی کشور، موجبات تضييع حقوق ساير ذينفعان و همچنين تهديد ثبات، سلامت و استحکام مالی بانک­ها و مؤسسات اعتباری را فراهم می­ آورد. از اين­رو ضمن ابلاغ اخطار و تذکر به بانک­ها و مؤسسات اعتباری ناقض نرخ­های سود موصوف و برخورد با آن‌ها از طريق هيأت انتظامی بانک‌ها، اقدامات زير نيز در خصوص بانک‌ها و مؤسسات اعتباری متخلف در دستور کار اين بانک قرار می گيرد:
– تعطيلی يا غير فعال کردن شناسه اختصاصی شعب متخلف؛
– مدنظر قرار دادن تخلفات مذکور به عنوان تخلفات حايز اهميت در تصميم‌گيری‌ برای صدور تأييديه صلاحيت مديران بانک‌ها و مؤسسات اعتباري؛
– بازنگری در حدود رشد مجاز مقرر در ضوابط ناظر بر کنترل مقداری ترازنامه؛
– بازنگری در تعداد شعبه و باجه؛
– مدنظر قرار دادن تخلفات موصوف در بررسی های مربوط به صدور مجوزهای موردنياز بانک‌و مؤسسه اعتباری از جمله مجوزهای برگزاری مجامع، افزايش سرمايه، ارايه خدمات ارزی و …
همچنين لازم است بانک و مؤسسه اعتباری، رؤسای شعبی که در رعايت ضوابط نرخ‌های سود مرتکب تخلف شده‌اند را از سمت خود عزل کنند.
در پایان این بخشنامه آمده است، مراتب به قيد تسريع و با لحاظ مفاد بخشنامه شماره 149153‏‏‏/96 مورخ 16‏‏‏/5‏‏‏/ 1396 به تمامی واحدهای ذی ربط بانک ها و مؤسسات اعتباری ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت دقيق به‌عمل آيد.
نمایش بیشتر

بهاره صفاری

سردبیر دنیای بانک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا